gildeschijndel

Gilde Sint Catharina en Barbara

Schijndel

Koningschieten

 

Nieuwe Koning Ben v/d Rijdt bij Gilde Schijndel

IMG 20190922 WA0047

Het was dubbel feest afgelopen zondag bij Gilde sint Catharina en Barbara Schijndel. De Nieuwe Koning Ben v/d Rijdt wist met 88 Schoten de houten vogel naar beneden te halen. Het was een geweldige zonnige septemberdag. De dag begon met een eucharistieviering in de H. Servatiuskerk. Bijzonder was dat het gastgilde van St. Hubertus Brudershaft uit Viersen-Oberbeberich (duitsland) ook aanwezig was. Het Schijndels Gilde, heeft dit Gilde leren kennen tijdens het schutterstreffen in Leudal.

Na de lunch kon het vrijen van de boom beginnen. Het vrijen van de schietboom werd verricht door vrouwe Haywig, burgenmeester van Rooij, en Gildeheer pastoor Joe. Daarna konden de gilde-leden gaan beginnen met schieten. De nieuwe Koning Ben v/d Rijdt, werd op het Gildeterrein geïnstalleerd door de hoofdman van het Gilde. De nieuwe Koning zal met zijn werkzaamste hand op het gildevaandel zweren een goede Koning van het Gilde te zijn en de gilde-leden bij te staan waar nodig. De nieuwe Koning kreeg namens het Gilde een Vendelgroet aangeboden. Vervolgens mocht hij op zijn sokken over het vaandel van het Gilde lopen. De feestelijke dag werd op het gildeterrein onder veel belangstelling afgesloten.

 

Ria van Heesch nieuwe Koning van Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel.

 DSC 0227Het Schijndels Gilde heeft sinds zondag 23 september weer een nieuwe Koning. Het was Ria van Heesch, de vrouw van de vorige Koning Mari van Heesch die onder veel belangstelling de vogel geheel onverwachts naar beneden wist te halen. Er waren maar 90 schoten nodig om de houten vogel naar beneden te schieten. De dag begon met een Eucharistieviering in de H. Servatiuskerk op de Markt in Schijndel met als voorganger, Gildeheer Pastor Joe en aspirant-lid van het Gilde, Diaken Mari v/d Heijden. Na de Eucharistieviering ging het Gilde naar hun gildeaccomodatie aan de Rooiseheide 10.

Voor de lunch reikte jagers die gebruik mogen maken van het gildebos, een heerlijke krentenbrood met roomboter uit aan het Gilde. Dit is een tweejaarlijkse traditie die door de jageres in ere worden gehouden. Na de lunch liepen de gildeleden in verband met het slechte weer een korte optocht naar de schutsboom voor het vrije van de boom. Pastoor Joe, burgemeester van Rooij en vrouwe Haywig, mw. Jetty Eugster, hadden de eerste schoten gelost. Vervolgens begonnen de gildeleden met het zingen van hun gildelied. Nadat de versiersels van de oude Koning Mari van Heesch werden afgehangen, konden de gildeleden weer voor de nieuwe Koning gaan schieten. Uiteindelijk werd het Ria van Heesch, de eerste vrouwelijke Koning bij het Schijndels gilde die de houten vogel naar beneden wist te halen. Na de installatie kreeg de nieuwe Koning namens het Gilde voor het bordes van de pastorie, een vendelgroet aangeboden. Hier werd de nieuwe Koning gepresenteerd aan Diaken Mari v/d Heijden en pastoraal medewerker Anton Bijnen. Bij binnenkomst in de Pastorie mocht de nieuwe Koning als enige op haar sokken over het vaandel van het Gilde lopen. Uiteindelijk werd de gezellige dag met het drinken van de Koningswijn en een lekker hapje weer afgesloten.

 

 

Mari van Heesch nieuwe Koning Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel 2017.

 

   

 2017.9 Koningsschieten256 copy

 Mari van Heesch samen met zijn vrouw Ria.

 

Het Schijndels Gilde heeft sinds zondag 24 september weer een nieuwe Koning. Het was Mari van Heesch die onder veel belangstelling van bezoekers het laatste stukje van de vogel naar beneden schoot. Er waren 192 schoten nodig om de houten vogel naar beneden te halen. De dag begon met een Eucharistieviering in de H. Servatiuskerk op de Markt in Schijndel. Burgemeester Fränzel en Wethouders Witlox , Gooijaarts en van der Pas-van Nuland, vergezelde het Gilde tijdens deze viering. Na de Eucharistieviering ging het Gilde naar hun gildeaccomodatie aan de Rooiseheide 10.

 

 

De gildeleden liepen drie maal om de schutsboom en begonnen vervolgens met het zingen van hun gildelied, vervolgens konden de versiersels van de oude Koning Marco Verbakel-Steenbakkers worden afgehangen zodat de gildeleden na de lunch weer voor de nieuwe Koning konden gaan schieten. Nadat er verschillende rondes voorbij waren begon het echt spannend te worden. Uiteindelijk was het Mari van Heesch die de houten vogel Naar beneden wist te halen. Na de installatie kreeg de nieuwe Koning namens het Gilde voor het bordes van de pastorie een vendelgroet aangeboden. Hier werd de nieuwe Koning gepresenteerd aan pastoraal medewerker dhr. Anton Bijnen. Bij binnenkomst in de Pastorie mocht de nieuwe Koning als enige op zijn sokken over het vaandel lopen. Uiteindelijk werd de gezellig dag met het drinken van de Koningswijn en een lekker hapje weer afgesloten.

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 Marco Verbakel - Steenbakkers nieuwe Koning Gilde St. Catharina en Barbara Schijndel 2016.

 

 

IMG 9177  

Marco met de houten vogel

Het was een zeer geslaagde warme feestdag voor het Schijndels Gilde Sint Catharina en Barbara. De gildeleden schoten namelijk voor de nieuwe koning van het Gilde. De titel van koning is het hoogste binnen het gildewezen. Het was Marco Verbakel – Steenbakkers, die na 314 schoten de vogel naar beneden wist te halen. De dag begon met een eucharistieviering in de Heilige Sint Servatiuskerk op de Markt in Schijndel. Vervolgens ging het Gilde in optocht naar hun gildeaccommodatie bij de molen aan de Pegstukken waar het koningschieten plaats vond.

Het Gilde liep bij aankomst op het gilde terrein driemaal om de schutsboom, vervolgens kon na het zingen van hun gildelied, het zilver van de oude koning Ton van Heesch worden afgehangen.

Vrijen van de schietboom

Het is een traditie dat het vrijen van de schietboom wordt verricht door vrouwe Haywig, burgemeester Jetty Eugster-van Bergeijk, en gildeheer Pastor Joe, namens het burgerlijke en kerkelijk gezag. Dit is bedoeld om de kwade geesten weg te jagen. Er was een enorme belangstelling aanwezig van gildes uit Gemonde, Sint-Oedenrode en Veghel, die op deze mooie dag getuigen waren. Nadat de koning bekend was werd Marco officieel geïnstalleerd tot nieuwe koning van het Gilde.

Erewijn op de Pastorie

Nadat het Gilde in optocht naar de pastorie was gelopen, werd de nieuwe koning gepresenteerd aan Diaken Mari van der Heijden. Hier kreeg de nieuwe koning een vendelgroet namens het Gilde en mocht hij als enige op zijn sokken over het vaandel naar binnen lopen voor de koningswijn. Na een toast op zijn aankomende koningsjaar werd deze zéér geslaagde dag in de pastorie na het zingen van hun gildelied afgesloten.