gildeschijndel

Gilde Sint Catharina en Barbara

Schijndel

5 nieuwe gilde-leden Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel

2019 ALV36

 

 

 

 

 

 

Het Gilde Sint Catharina en Barbara te Schijndel heeft in hun jubileumjaar maar liefst 5 nieuwe leden geboond. Het bonen gebeurde tijdens de algemene jaarvergadering in de pastorie van de H. Servatiuskerk te Schijndel. Tijdens het bonen, zijn de aspirant-leden nog niet aanwezig. Mochten er te veel zwarte bonen in de gildehoed liggen , dan wordt deze persoon helaas niet bij het Gilde toegelaten. Uiteindelijk heeft het niet zover hoeven te komen want alle vijf de aspirant-leden hadden een positieve uitslag. De nieuwe gilde-leden zijn: Mari en Sephie v/d Heijden, Henk en Mariëtte Mettler, en Danny van der Eerden. Na het bonen van de nieuwe gilde-leden werden ze door de hoofdman en de Koning opgehaald om vervolgens deel te nemen aan de jaarvergadering. De nieuwe gilde-leden werden bij binnenkomst met applaus en het zingen van hun gildelied ontvangen. Vervolgens werden de niewe gilde-leden in de vergadering geïnstalleerd en werd er door hun persoonlijk de eed afgelegd door met de werkzaamste hand op het gildevaandel te zweren om een goed gildelid te zijn. Na de sluiting van de jaarvergadering werd de traditionele hazenpeper met stokbrood en saté geserveerd door de Landjonker van het Gilde. Na het gezellige samen zijn van de gildeleden en partners, werd deze avond afgesloten. Het Gilde gaat het dit jaar erg druk krijgen. Op 6 april ontvangen ze de Gilden van Meierijstad voor het Koningschieten van de nieuwe Meierijstadkoning. In juni zullen er de voorstellingen plaatsvinden van de Boschwegse toneelgroep. Op 7 juli vieren ze Landjonkersdag met aansluitend hun receptie i.v.m. hun 40 jarig bestaan na de heroprichting. En op 8 september vind bij het Schijndels Gilde de Kringdag van de Dommelgroep plaats waar 8 Gilden bij zijn aangesloten. Ook zullen er deze dag Gilden vanuit Meierijstad aanwezig zijn.

Marco Verbakel-Steenbakkers 25 jaar gildebroeder

2019 ALV3

 

 

 

 

Op de algemene jaarvergadering van Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel is Marco Verbakel -Steenbakkers in het zonnetje gezet i.v.m. zijn 25 jaar lidmaatschap van het Schijndels Gilde. Marco was al op 16 jarige leeftijd als jeugdlid bij het Gilde betrokken. Hij vervulde toen al de functie van vendelier en tamboer. Vanaf 1994 is Marco officieel als gildebroeder geïnstalleerd. In 2012 en 2016 schoot Marco zich tot Koning van het Gilde. Tijdens de jaarvergadering kreeg Marco namens het Gilde een zilveren speld overhandigd. Leo Telgenkamp sprak Marco toe en bedankte hem voor zijn ontwikkeling binnen het Gilde. Zo maakt Marco deel uit van het dagelijkse bestuur (overheid) in de functie van Deken Pr, en waarnemend Deken Schrijver. Tevens zit Marco in de activiteitencommissie, en beheerd hij de website van het Gilde. Na de lovende woorden werd Marco gefeliciteerd door de aanwezigen en werd de hazenpeper en saté met stokbrood geserveerd. Onder het genot van een drankje en een prachtig nieuw Gildelied geschreven en begeleid op gitaar door de nieuwe gildebroeder Mari v/d Heijden, werd de geslaagde avond in de pastorie van de H. Servatiuskerk afgesloten.

Ria van Heesch eerste vrouwelijke Koning

 

cid C5A9ACB0 A2BB 45F7 88CE 18AC44297B6Dhome

 

 

Het Schijndels Gilde heeft sinds zondag 23 september weer een nieuwe Koning. Het was Ria van Heesch, de vrouw van de vorige Koning Mari van Heesch die onder veel belangstelling de vogel geheel onverwachts naar beneden wist te halen. Er waren maar 90 schoten nodig om de houten vogel naar beneden te schieten. De dag begon met een Eucharistieviering in de H. Servatiuskerk op de Markt in Schijndel met als voorganger, Gildeheer Pastor Joe en aspirant-lid van het Gilde, Diaken Mari v/d Heijden. Na de Eucharistieviering ging het Gilde naar hun gildeaccomodatie aan de Rooiseheide 10.

Voor de lunch reikte jagers die gebruik mogen maken van het gildebos, een heerlijke krentenbrood met roomboter uit aan het Gilde. Dit is een tweejaarlijkse traditie die door de jageres in ere worden gehouden. Na de lunch liepen de gildeleden in verband met het slechte weer een korte optocht naar de schutsboom voor het vrije van de boom. Pastoor Joe, burgemeester van Rooij en vrouwe Haywig, mw. Jetty Eugster, hadden de eerste schoten gelost. Vervolgens begonnen de gildeleden met het zingen van hun gildelied. Nadat de versiersels van de oude Koning Mari van Heesch werden afgehangen, konden de gildeleden weer voor de nieuwe Koning gaan schieten. Uiteindelijk werd het Ria van Heesch, de eerste vrouwelijke Koning bij het Schijndels gilde die de houten vogel naar beneden wist te halen. Na de installatie kreeg de nieuwe Koning namens het Gilde voor het bordes van de pastorie, een vendelgroet aangeboden. Hier werd de nieuwe Koning gepresenteerd aan Diaken Mari v/d Heijden en pastoraal medewerker Anton Bijnen. Bij binnenkomst in de Pastorie mocht de nieuwe Koning als enige op haar sokken over het vaandel van het Gilde lopen. Uiteindelijk werd de gezellige dag met het drinken van de Koningswijn en een lekker hapje weer afgesloten.

Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel vraagt uw stem van de 'Rabobank Clubkas Campagne'

    

 

                                       

                       raboclubkas                                                                                                                  cid image001 png01D14989

Dit jaar organiseert Rabobank Hart van De Meierij voor de vijfde keer ‘De Rabobank Clubkas Campagne’. Hier kunnen verenigingen en stichtingen een mooie financiële bijdrage ontvangen als leden van de Rabobank op hun stemmen. Wij als Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel doen ook mee en hopen dat u èèn van uw stemmen aan het Gilde geeft. In 2019 bestaat het Gilde 40 jaar na de heroprichting. Wij organiseren in het jubileumjaar ook een Kleine Kringdag waar 9 gilden onder vallen die Schijndel komen bezoeken. Om dit te kunnen organiseren is elke stem welkom!  

In de periode van 15 tot en met 29 november kunt u als lid van de Rabobank gaan stemmen. U ontvangt rond 15 november per post een unieke code waarmee u online op www.rabobank.nl/hvdm kunt stemmen. Elk lid krijgt 5 stemmen en mag maximaal 2 stemmen aan ons Gilde geven. Maandag 10 december is dan de uitslag. Wij als Gilde zijn jullie bij voorbaat heel erg dankbaar voor uw stem aan ons Gilde!

 

Met vriendelijke gildegroet,

cid image001 png01D14989

Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel.

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.gildeschijndel.nl

Koningschieten Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel

 

DSC08038Zondag 23 september a.s. zullen de Gildebroeders en Gildezusters weer hun uiterste best doen om het laatste stukje van de houten vogel af te schieten en de titel van Koning proberen te bemachtigen. Op dit moment is Mari van Heesch de huidige koning van het Gilde. De dag begint weer traditioneel met een Eucharistieviering in de H. Servatiuskerk op de Markt in Schijndel. Na deze viering gaan de gildebroeders en gildezusters naar hun Gildehuys Rooiseheiden 10, in Schijndel waar de loting en het Koningschieten plaats vindt. De aankomende Koning zal het druk gaan krijgen aangezien hij op 2 februari op Maria lichtmis, 4 nieuwe aspirant-leden in het jubileumjaar van het Gilde mag installeren.

 

VRIJEN VAN DE SCHUTSBOOM

Voordat de gildeleden mogen gaan schieten zal om 13.00 uur de boom door vertegenwoordigers van het kerkelijke en wereldlijke gezag worden geopend. Tevens mogen genodigde en verdere aanwezige die daar belangstelling voor hebben ook een schot op de koningsvogel lossen. Na het vrijen van de schietboom beginnen de gildeleden met het schieten voor de titel van Koning. Als het laatste stukje hout van de houten vogel valt, wordt de gildebroeder of gildezuster die op dat moment het schot heeft gelost de nieuwe Koning van Gilde Sint Catharina en Barbara te Schijndel en zal hij of zij geïnstalleerd gaan worden bij de schutsboom volgens de officiële rituelen. De nieuwe Koning vertegenwoordigd het Gilde en zal ook bij alle activiteiten aanwezig zijn. Vervolgens krijgt de nieuwe Koning namens het Gilde een vendelgroet aangeboden voor het bordes van de pastorie waar de nieuwe koning aan de Gildeheer zal worden gepresenteerd. De koning mag daarna als enige op zijn sokken over het gildevaandel naar binnen lopen. Na deze plechtigheid zal het Gilde afsluiten in de pastorie met de traditionele koningswijn en toasten op de nieuwe Koning.

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen op het gildeterrein aan de Rooiseheiden 10 te Schijndel. Er is deze middag ook gelegenheid om een drankje in het Gildehuys of in de veranda nuttigen.