gildeschijndel

Gilde Sint Catharina en Barbara

Schijndel

Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel gedenken gildeleden en Gildeverwanten tijdens Allerzielen

 DSC00310

 

 

 

 

Op zaterdag 2 november a.s. zal Gilde Sint Catharina en Barbara uit Schijndel, al haar overleden gildeleden en gildeverwanten herdenken tijdens Allerzielen. Vanaf 15:30 uur zal het Gilde vanaf de pastorie van de H. Servatiuskerk in optocht vertrekken naar de begraafplaats aan de Rietbeemdweg. Er zullen gebeden worden voorgelezen die gemaakt zijn door pastoraalmedewerker en tevens gildebroeder van het Gilde, dhr. Anton Bijnen. Na de gebeden zullen op de grafzerken van de overleden gildebroeders, gildezusters en gildeverwanten gedenkkaarsen worden geplaats. Voor gildeleden die in het verleden zijn gecremeerd komen de gedenkkaarsen op het strooiveld. Gildebroeder, Diaken Mari v/d Heijden, zal de grafzerken zegenen. Om 18:30 uur zal het Gilde aanwezig zijn tijdens de eucharistieviering in de H. Servatiuskerk. Belangstellende mogen tijdens de optocht achter het Gilde aansluiten en bij aankomst op het kerkhof naar hun dierbare(n) lopen om deze persoonlijk te gedenken.

Wilt u meer informatie over de geschiedenis van het Gilde, of heeft u, eventueel samen met u partner interesse om aspirant-lid te worden van ons Gilde? dan kunt u met ons contact opnemen! E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. U/jullie, zijn bij ons van harte welkom! 

Krijgt Gilde Sint Catharina en Barbara u stem van de Rabobank Club Support?

 

 

download

 

 

Dit jaar organiseert Rabobank Hart van De Meierij weer ‘De Rabo Clubsupport’. Wij als Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel, doen onder de naam Gildefeesten Schijndel, ook mee en hopen dat u èèn van uw stemmen aan ons Gilde gunt. elke stem is van harte welkom! De jeugd heeft de toekomst, daarom willen we van u stemmen nieuwe gildeattributen aan schaffen om het voor de jeugd aantrekkelijk te maken om lid te worden van ons Gilde. U krijgt van Rabobank Hart van de Meierij, vanaf 26 september per post een unieke code waarmee u in de periode van 27 september t/m 11 oktober als lid van de Rabobank kunt stemmen. Elk lid krijgt 5 stemmen en mag maximaal 2 stemmen aan Gildefeesten Schijndel geven. Wij als Gilde zijn jullie bij voorbaat heel erg dankbaar voor uw stem aan ons Gilde!

U kunt stemmen via deze link: https://www.rabo-clubsupport.nl/hart-van-de-meierij/deelnemers

 

Met Vriendelijke gildegroet,

 

Marco Verbakel-Steenbakkers

Waarnemend Deken Schrijver,

Deken PR,    

Kringdag Dommelgroep 2019 Schijndel groot succes

2017 11 26 PHOTO 00000668

 

 

 

 

 

 

 Afgelopen zondag vond in Schijndel de Kringdag van de Dommelgroep plaats op de gildeaccommodatie van Gilde Sint Catharina en Barbara. De dag begon met een optocht vanaf het Spectrum naar de H. Servatiuskerk waar de feestelijke gildemis plaatsvond. Bisschop de Korte en gildeheer pastoor Joe waren de voorgangers van deze mooie viering. Op het gildeterrein van het Schijndels Gilde, vond om 12.00 een korte optocht en massale opmars plaats. De deelnemende Gilden kwamen allen tegelijk in linie met muziek richting het publiek gelopen waar een vendelgroet plaatsvond van alle vendeliers tegelijk onder muzikale begeleiding van de tamboers en bazuinblazers. Het Gilde van Erp was het gastgilde op deze Kringdag. Dit Gilde valt onder een andere kring maar wel in gemeente Meierijstad.

EED VAN TROUW
Traditioneel vind voor de opening van een Kringdag de eed van trouw plaats voor Burgemeester van Rooij , pastoor Joe en de koningen van alle Gilden. Vervolgens werd de erewijn geschonken die was aangeboden door gemeente Meierijstad. Nadat bij het Koningschieten de nieuwe Koning Piet van Heesch, van het Sint - Jorisgilde uit Sint Oedenrode bekend was, konden de wedstrijden voor de gilde-leden beginnen. Kruisboog schieten, wedstrijden vendelen, tamboer, vendelen enz. Er was ook voor de jeugd die geen lid waren van een Gilde volop vertier met handboogschieten en laserschieten. Ze gingen allen naar huis met een certificaat van het Schijndels Gilde en een gouden, zilveren of bronzen medaille. Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel heeft deze dag maar liefst vier zilveren schildjes behaald. 1e prijs groepsbazuin, 1e prijs bazuin blazen individueel, Ria van Heesch, 2e prijs viertal kruisboogschieten, en 3e prijs jeu de boules. Mari van Heesch behaalde bij het kruisboogschieten ook nog een prijs in natura. Het was voor alle Gilden een geweldige mooie zonnige dag, een dag voor een goede verbroedering onder de Gilden van de Dommelgroep. Voor de uitslagen kunt u terecht op de website van het Schijndels Gilde: www.gildeschijndel.nl

Leo Telgenkamp en Jo v/d Boogaard gedecoreerd

 

IMG 20190922 WA0085

Twee leden van Gilde Sint Catharina en Barbara werden door burgenmeester Kees van Rooij extra in het zonnetje gezet. Leo Telgenkamp en Jo v/d Boogaard werden koninklijk onderscheiden voor al hun inzet binnen de Schijndelse gemeenschap. Beide gilde-leden kregen tijdens het 40 jarig jubileum na de heroprichting van het Gilde, ook al een onderscheiding vanuit Kring Maasland. Zowel de familie van Leo Telgenkamp als die van Jo v/d Boogaard, waren aanwezig om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken. Leo en Jo, kregen namens het Gilde een vendelgroet aangeboden om ze te feliciteren. Meer informatie elders in deze krant.

Overzicht verdiensten Leo Telgenkamp

De heer Telgenkamp is vanaf 1979 een zeer betrokken vrijwilliger bij Gilde Sint Catharina en Barbara in Schijndel. De heer Telgenkamp heeft het Gilde in 1979 mede heropgericht. Hij was dekenschrijver oftewel secretaris bij het bestuur van het Gilde. De heer Telgenkamp verzorgt de Jeu de Boules competitiewedstrijden. In 1980 introduceerde de heer Telgenkamp het Jeu de Boules spel in Gildekring Maasland en thans worden bij 209 gilden deze wedstrijden gehouden. De heer Telgenkamp verzorgde lespakketten over de traditie van het Gilde bij diverse basisscholen en nog steeds gaat het Gilde bij de scholen op bezoek. De heer Telgenkamp is de maker van het jubileumboek Gilde Vrouwe Haywig Jet Geerkens. Hij is tevens de initiator van de werkgroep Gilden Meierijstad.

De heer Telgenkamp was van 1974 tot 1985 vrijwilliger bij de adviescommissie Jeugd Sport Stichting Schijndel (JSSS). Hij had zitting in deze commissie namens de binnensporten. Vanaf 1974 is de heer Telgenkamp ook vrijwilliger bij Natuur- en Milieucentrum Schijndel (NMC). Hij zit in de werkgroep voor het bestemmingsplan landelijk gebied én in de werkgroep Erfgoed en Cultuurlandschap. Sinds 1983 is de heer Telgenkamp tevens vrijwilliger bij de Heemkundekring Schijndel. Ook hier was hij één van de mede-oprichters en tot 2008 bestuurslid. Daarnaast was hij initiatiefnemer en redacteur van het Heemkundeblad. Tot op heden organiseert hij lezingen en excursies.

 

Overzicht verdiensten Jo van den Boogaard


Ook de heer Van den Boogaard is vanaf 1979 mede-heroprichter van het Gilde. De eerste jaren was de gildekamer zelfs gevestigd in de woonkamer van de boerderij van zijn familie. Daarna kwam het Gilde terecht in korenmolen De Pegstukken waar de heer Van den Boogaard het gehele jaar door het groenonderhoud voor zijn rekening nam. Inmiddels zet hij dat bij de locatie aan de Rooiseheide voort en onderhoudt mede het gebouw. Ook onderhoudt hij het groen bij het door het Gilde geadopteerde bevrijdingsmonument 51th Highland Division. De heer Van den Boogaard is tot nu toe de enige vendelier van het Gilde en dus bij álle activiteiten aanwezig zodat het Gilde de vendelgroet kan brengen. Van 1998 t/m 2010 was de heer Van den Boogaard bestuurslid van Gildekring Dommelgroep en sinds 2017 bestuurslid van de schietcommissie van deze zelfde kring.

Naast het Gilde was de heer Van den Boogaard (van 1995 tot 2015) hindernisrechter bij menvereniging DIO (Door Inspannen Ontspanning). Hij was ringmeester bij de tweedaagse wedstrijden en tevens EHBO’er bij elk evenement van de menvereniging. Sinds zijn pensionering in 2014 is de heer Van den Boogaard tevens vrijwilliger bij zorgboerderij de Heesdonck. Hij heeft hier o.a. de zorg voor het onderhoud van de groente- en bloementuin en het dierenpark.

Uitslagen Gildedag 2019 Schijndel

 

 Uitslagen Gildedag Schijndel 2019

 

Uitslagen  gildedag kring Dommelgroep 8 september 2019
Categorie naam gilde
     
JdB    
1e prijs landjonker Bert, Robert en Jack  Gilde Sint Anthoinus en Sint Barbara Sint-Michielsgestel
2e prijs heerboer Christ, Michel en Peter  Gilde Sint Anthoinus en Sint Barbara Sint-Michielsgestel
3e prijs pachter Leo, Joop, Ben en Ria en Maria  Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel
4e prijs Rien, Albert en Jan S  Gilde Sint Anthoinus en Sint Barbara Sint-Michielsgestel
5e prijs in natura personeel Rudy, Joost en Daan  Gilde Sint Anthoinus en Sint Barbara Sint-Michielsgestel
     
wisselkruis koningskruis Piet van Heesch  Sint Jorisgilde Sint oedenrode
herinneringskruis koningschieten Piet van Heesch  Sint Jorisgilde Sint oedenrode
     
Geweer    
1e prijs personeel geweer Martien van der Loo  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
2e prijs personeel geweer Arno Schellekens  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
3e prijs in natura personeel   Jessi Daams  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
1e prijs viertallen geweer Eveline, Arno, Truus en Martien  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
2e prijs in natura viertallen geweer  Jessi, Tygo, Henk en Johan  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
     
Kruisboog    
1e prijs personeel kruisboog Cor van de Leest  Gilde Sint Antonius Abt Liempde
2e prijs personeel kruisboog John van der Leest  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
3e prijs in natura personeel   Mari van Heesch  Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel
4e prijs in natura personeel Jan van Boxtel  Gilde Sint Barbara en Sint Joris Boxtel
5e prijs in natura personeel Bep Schellekens  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
1e prijs viertallen kruisboog Gemonde  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
2e prijs viertallen kruisboog Schijndel  Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel
3e prijs in natura viertallen   Boxtel  Gilde Sint Barbara en Sint Joris Boxtel
     
Vendelen    
1e prijs groep vendelen sr. Gemonde  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
1e prijs vendelen jeugd van 13 t/m 15 jaar Christiaan Dankers  Gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan Vught
1e prijs vendelen klassse B Marco van Dijk  Gilde Sint Antonius Abt Liempde
1e prijs vaandel za Marcel van der Leest  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
1e prijs vaandel Ma Dennis van den Bosch  Gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan Vught
     
     
Categorie naam gilde
     
Bazuinblazen    
1e prijs groep bazuinblazen Schijndel  Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel
1e prijs personeel bazuinblazen Ria van Heesch  Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel
2e prijs personeel bazuinblazen Jessi Daams  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
     
Trommen    
1e prijs trommen sr Theo Klomp  Gilde Sint Barbara en Sint Joris Boxtel
1e prijs groeps trommen jeugd Gemonde  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
     
Categorie naam gilde
gildeleden    
Jeugdwedstrijden    
Laserschieten tot en met 11    
1e prijs gouden medaille Jochem van der Leest  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
2e prijs zilveren medaille Maartje Hockbergen  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
3e prijs bronzen medaille Aranka Luif  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
Laser schieten 12 tot en met 14    
1e prijs gouden medaille Amaryllis van der schoot  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
2e prijs zilveren medaille Diederick van der Schoot  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
Handboogschieten tot 12 jaar    
1e prijs gouden medaille Jochem van der Leest  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
2e prijs zilveren medaille Maartje Hocksbergeb  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
2e prijs bronzen medaille Aranka Luif  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
Handboogschieten boven 12 jaar    
1e prijs gouden medaille Diederick van der Schoot  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
2e prijs zilveren medaille Amaryllis van der Schoot  Gilde Sint Joris Catharina Antonius en Sebastiaan Gemonde
     
Categorie naam  
niet gildeleden    
Jeugdwedstrijden    
Laserschieten    
1e prijs gouden medaille Rick van der Heijden  
1e prijs zilveren medaille Thijs van der Heijden  
1e prijs bronzen medaille Niels Hendriks  
2e prijs bronzen medaille Ties ter Elst  
Handboogschieten tot 12 jaar    
1e prijs gouden medaille Niels Hendriks  
2e prijs zilveren medaille Ties ter Elst  
3e prijs bronzen medaille Rick van der Heijden  
3e prijs bronzen medaille Thijs van der Heijden