gildeschijndel

Gilde Sint Catharina en Barbara

Schijndel

Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel vraagt uw stem van de 'Rabobank Clubkas Campagne'

    

 

                                       

                       raboclubkas                                                                                                                  cid image001 png01D14989

Dit jaar organiseert Rabobank Hart van De Meierij voor de vijfde keer ‘De Rabobank Clubkas Campagne’. Hier kunnen verenigingen en stichtingen een mooie financiële bijdrage ontvangen als leden van de Rabobank op hun stemmen. Wij als Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel doen ook mee en hopen dat u èèn van uw stemmen aan het Gilde geeft. In 2019 bestaat het Gilde 40 jaar na de heroprichting. Wij organiseren in het jubileumjaar ook een Kleine Kringdag waar 9 gilden onder vallen die Schijndel komen bezoeken. Om dit te kunnen organiseren is elke stem welkom!  

In de periode van 15 tot en met 29 november kunt u als lid van de Rabobank gaan stemmen. U ontvangt rond 15 november per post een unieke code waarmee u online op www.rabobank.nl/hvdm kunt stemmen. Elk lid krijgt 5 stemmen en mag maximaal 2 stemmen aan ons Gilde geven. Maandag 10 december is dan de uitslag. Wij als Gilde zijn jullie bij voorbaat heel erg dankbaar voor uw stem aan ons Gilde!

 

Met vriendelijke gildegroet,

cid image001 png01D14989

Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel.

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.gildeschijndel.nl

Ria van Heesch eerste vrouwelijke Koning

 

cid C5A9ACB0 A2BB 45F7 88CE 18AC44297B6Dhome

 

 

Het Schijndels Gilde heeft sinds zondag 23 september weer een nieuwe Koning. Het was Ria van Heesch, de vrouw van de vorige Koning Mari van Heesch die onder veel belangstelling de vogel geheel onverwachts naar beneden wist te halen. Er waren maar 90 schoten nodig om de houten vogel naar beneden te schieten. De dag begon met een Eucharistieviering in de H. Servatiuskerk op de Markt in Schijndel met als voorganger, Gildeheer Pastor Joe en aspirant-lid van het Gilde, Diaken Mari v/d Heijden. Na de Eucharistieviering ging het Gilde naar hun gildeaccomodatie aan de Rooiseheide 10.

Voor de lunch reikte jagers die gebruik mogen maken van het gildebos, een heerlijke krentenbrood met roomboter uit aan het Gilde. Dit is een tweejaarlijkse traditie die door de jageres in ere worden gehouden. Na de lunch liepen de gildeleden in verband met het slechte weer een korte optocht naar de schutsboom voor het vrije van de boom. Pastoor Joe, burgemeester van Rooij en vrouwe Haywig, mw. Jetty Eugster, hadden de eerste schoten gelost. Vervolgens begonnen de gildeleden met het zingen van hun gildelied. Nadat de versiersels van de oude Koning Mari van Heesch werden afgehangen, konden de gildeleden weer voor de nieuwe Koning gaan schieten. Uiteindelijk werd het Ria van Heesch, de eerste vrouwelijke Koning bij het Schijndels gilde die de houten vogel naar beneden wist te halen. Na de installatie kreeg de nieuwe Koning namens het Gilde voor het bordes van de pastorie, een vendelgroet aangeboden. Hier werd de nieuwe Koning gepresenteerd aan Diaken Mari v/d Heijden en pastoraal medewerker Anton Bijnen. Bij binnenkomst in de Pastorie mocht de nieuwe Koning als enige op haar sokken over het vaandel van het Gilde lopen. Uiteindelijk werd de gezellige dag met het drinken van de Koningswijn en een lekker hapje weer afgesloten.

Koning Mari van Heesch deelnemer Europees Schutterstreffen in Leudal

2017.9 Koningsschieten256 copy

 

 

 

 

 

Op 17, 18 en 19 augustus a.s. vindt het Europees Schutterstreffen plaats (EST) in het Limburgse dorp Leudal. Het EST wordt eens in de drie jaar gehouden.De huidige  Koning van Gilde Sint Catharina en Barbara uit Schijndel, Mari van Heesch, zal dan proberen om de Europese koning te worden net als alle andere 477 Koningen uit Europa.  De Gildeleden van Gilde Sint Catharina en Barbara uit Schijndel verblijven op een camping in de buurt van Leudal. Het Gilde zal ook meelopen in de grote optocht waar dus 477 kleurrijke Gilden aan meedoen. De Europese Gilden zijn verplicht om met de optocht mee te lopen omdat de Koning anders niet mag deelnemen aan het Europees Schutterstreffen. Mocht u interessen hebben om te gaan kijken? dan kunt u meer informatie vinden op www.est2018.eu Op deze website zijn vanaf volgende week foto’s te zien van dit bijzonder evenement .

Koningschieten Gilde Sint Catharina en Barbara Schijndel

 

DSC08038Zondag 23 september a.s. zullen de Gildebroeders en Gildezusters weer hun uiterste best doen om het laatste stukje van de houten vogel af te schieten en de titel van Koning proberen te bemachtigen. Op dit moment is Mari van Heesch de huidige koning van het Gilde. De dag begint weer traditioneel met een Eucharistieviering in de H. Servatiuskerk op de Markt in Schijndel. Na deze viering gaan de gildebroeders en gildezusters naar hun Gildehuys Rooiseheiden 10, in Schijndel waar de loting en het Koningschieten plaats vindt. De aankomende Koning zal het druk gaan krijgen aangezien hij op 2 februari op Maria lichtmis, 4 nieuwe aspirant-leden in het jubileumjaar van het Gilde mag installeren.

 

VRIJEN VAN DE SCHUTSBOOM

Voordat de gildeleden mogen gaan schieten zal om 13.00 uur de boom door vertegenwoordigers van het kerkelijke en wereldlijke gezag worden geopend. Tevens mogen genodigde en verdere aanwezige die daar belangstelling voor hebben ook een schot op de koningsvogel lossen. Na het vrijen van de schietboom beginnen de gildeleden met het schieten voor de titel van Koning. Als het laatste stukje hout van de houten vogel valt, wordt de gildebroeder of gildezuster die op dat moment het schot heeft gelost de nieuwe Koning van Gilde Sint Catharina en Barbara te Schijndel en zal hij of zij geïnstalleerd gaan worden bij de schutsboom volgens de officiële rituelen. De nieuwe Koning vertegenwoordigd het Gilde en zal ook bij alle activiteiten aanwezig zijn. Vervolgens krijgt de nieuwe Koning namens het Gilde een vendelgroet aangeboden voor het bordes van de pastorie waar de nieuwe koning aan de Gildeheer zal worden gepresenteerd. De koning mag daarna als enige op zijn sokken over het gildevaandel naar binnen lopen. Na deze plechtigheid zal het Gilde afsluiten in de pastorie met de traditionele koningswijn en toasten op de nieuwe Koning.

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen op het gildeterrein aan de Rooiseheiden 10 te Schijndel. Er is deze middag ook gelegenheid om een drankje in het Gildehuys of in de veranda nuttigen. 

Gilde Schijndel aanwezig bij Oogstdagviering Hoeve Strobol Nijnsel

 

DSC05769

 

 

  Het was voor het eerst dat Gilde Sint Catharina en Barbara aanwezig was bij de Oogstdagviering Hoeve Strobol te Nijnsel.

  Bisschop, Mgr. de Korte, was zondag 5 augustus jl. samen met Pater Pushpa en het pastoraal

  team van de Heilige Odaparochie, de voorganger van deze bijzondere openluchtmis.

Ook Burgemeester Kees van Rooij was bij de openluchtmis aanwezig en opende daarna officieel het Oogstfeest.

Naast Gilde Sint Catharina en Barbara uit Schijndel waren ook Het Gilde uit Son en Breugel en het Gilde uit Sint-Oedenrode aanwezig.

In het fotoalbum ziet u een impressie van deze gezellige en drukbezochte dag.